Friday, 19 October 2012

Cinta Hati Cikgu Rabbit ~ Dinaz Salsabila

Cinta Hati Cikgu Rabbit
Pengarang: Dinaz Salsabila
Penerbit: Fajar Pakeer
Muka Surat: 539
Harga Jual: RM 20 (termasuk pos)
Status: Sold
Terbitan Oktober 2012
 
Sinopsis
“Err... excuse me. Boleh tanya tak? Di mana... Cikgu Rabbit?” tegur Jo.

Wajahnya tegang, seolah-olah tidak senang dengan perkataan yang digunakan itu. “Encik nak jumpa siapa ya?” soalnya semula meminta kepastian.

“Cikgu Rabbit. Cikgu baru yang mengajar anak saya yang berusia enam tahun.”

“Eh, kat sini mana ada Cikgu Rabbit? Maaflah, saya rasa encik ni dah salah sekolah,” tempelak gadis yang berdiri di muka pintu itu. Sungguh kurang sopan. Apa rabbit-rabbit? Suka-suka dia nak panggil aku macam tu, ingat aku ni keturunan rabbit ke? Rabbit jadian... Ada ke patut! Dia menggerutu dalam hati.

Jo terkejut. Gara-gara Siti Qistina, tak pasal-pasal dia kena sebiji.

Rabytha Amani a.k.a. Cikgu Rabbit telah mengalami satu transformasi. Daripada seorang wartawan majalah, terkejar-kejar ke lokasi mencari bahan berita, dia diwasiatkan untuk mengambil alih pengurusan sekolah tadika peninggalan arwah maknya. Bagaikan sirih pulang ke gagang. Di situlah perjalanan hidupnya bermula. Dikurniakan cinta hati, satu anugerah yang tidak boleh ditukar ganti.

Jo tidak sedar, sejak bila hatinya terpaut. Makhluk ciptaan Tuhan yang cukup istimewa. Mulut terkunci, hilang segala aksara. Hati terus berbicara, tanpa suara. Kita berperang secara psikologi. Tanpa bedilan peluru atau dentuman bom. Selepas bertahun-tahun, kita bersua lagi. Carik-carik bulu ayam, lama-lama bercantum juga.

Jalan hidup yang mereka pilih ternyata punya liku-likunya. Ada onak terhampar. Ada gelora membadai. Ada harga yang belum terlunas. Andai tewas, punahlah segala pengharapan. Antara mereka ada Ainur Sharita yang sudah nekad sejak dari mula, Jo hanya miliknya seorang!

Adat kehidupan, ada pertemuan dan perpisahan. Rabytha pasrah, siapalah dia untuk mengubah takdir-Nya. Apa yang diharapkan, entah bila akan menjadi kenyataan. Bukan sentuhan luaran cuma perhatian dan kasih sayang seperti apa yang Dr. Iskandar hulurkan. Namun, biarpun berbaris yang mampir, Rabytha tidak mungkin berpaling demi cinta hati kurnia-Nya. Namun, adakah jodoh itu bersama dia dan Jo, sebagaimana diingin hati?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...